Evde bitki bakımı konusunda acemiyseniz ev bitkilerinizi mutlu etmeye yönelik tüm çalışmalar ilk başta biraz bunaltıcı gelebilir. Ancak neyse ki bu durum tüm bitkiler için geçerli değildir ve bitkilerinizin çoğunun sağlıklı kalması için sürekli bakıma ihtiyacı olmayacaktır.
Sulamayı hatırlamak dışında, her yıl sadece birkaç kez biraz bakıma ihtiyaç duyacak, bakımı kolay birçok ev bitkisi vardır. İçeri girip biraz budama yapmanız veya sararmaya başlayan birkaç yaprağı kesmeniz gerektiğinde, bu ipuçları size bitkilerinize güvenle bakmanız için gereken bilgileri verecektir.
İşte evinizde sağlıklı bitkiler yetiştirmek için başvuracağınız ipuçları…
Tüm ev bitkilerinin, nasıl yetiştirildiklerine ve mevsimler boyunca bitki büyümesindeki değişikliklere bağlı olarak, biraz farklı sulama gereksinimleri vardır. Belirli bir takvim programı yerine gerektiği kadar sulama yapmak en iyisidir. Genel olarak, uygun büyüklükteki bir kapta iyi drene edilmiş toprakta yetişen bitkiler, toprak kuru hissettirdiğinde sulanmalıdır.
Kaktüsler ve limon gibi evde yetişen meyveler daha az suya, çiçekli bitkiler genellikle biraz daha fazlasına ihtiyaç duyar. Aşırı sulanma, bitki ölümünün en yaygın nedenlerinden biridir.
Tıpkı sulama gibi ne kadar gübreleme yapacağınızı bilmenin de kolay bir kuralı yoktur. Bu durum bitkinin büyüme hızına, yaşına ve yılın zamanına bağlıdır.
Çoğu ev bitkisi ilkbahar ve yaz aylarında büyüme atağı gösterir, bu nedenle onları gübrelemek için en iyi zaman budur. Sonbahar ve kış aylarının kısa günlerinde çoğu ev bitkisi fazla gübreye ihtiyaç duymaz. Ne kadar gübre kullanılacağını bilmek için bitki etiketindeki talimatları izleyin.
Birkaç tür ev bitkisi, arada bir bölme veya diğer yöntemlerle çoğaltılmaktan yararlanır. Aşırı büyümüş bir bitkiyi canlandırmaya ve taze büyümeyi teşvik etmeye yardımcı olur.
Ayrıca bitkileri bölmek sahip olduklarınızdan daha fazla bitki elde etmenin ucuz bir yoludur. Bitkileri köklendirip çoğaltmak için sadece sap ucunu birkaç hafta suya koymanız yeterli olacaktır.
Aynı saksıda tutmak istiyorsanız, keskin bir bıçakla köklerinden bazılarını budayın ve taze saksı toprağı kullanarak saksıya tekrar yerleştirin.
Yılın herhangi bir zamanında budama yapabilirsiniz ancak sonbahar, büyüme yazından sonra budama için en uygun zamandır. Ev bitkilerini budamanın ana nedenleri, daha iyi görünmelerini sağlamak ve fazla büyümelerini önlemektir.
Ayrıca, sorunlu kısımlar varsa bunların yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için ölü veya hastalıklı yaprakları ve gövdeleri çıkarın.
Bazı böcek türleri ev bitkilerine saldırır. Bu aşamada kullanacağınız böcek öldürücüler bitkinizi kurtaracaktır.
Böceklerin yanı sıra bitkilere hastalık da bulaşabilir. Hastalığın yayılmasını önlemek için hastalıklı ev bitkilerini veya etkilenmiş yaprakları veya sapları geliştikçe çıkarın ve yok edin.